18/04/2011

Archiefding #20 Footnote.... 23 archiefdingen by any other name

Heel interessant, maar ook gelijk heel moeilijk en gebruiksonvriendelijk. Zo op het eerste gezicht althans. Er zou een goede Nederlandstalige tak ervan moeten komen. En veel training hiervoor!
Hier lijken de voorgaande 23 dingen wel samen te komen. Je hebt er de foto's (Flickr), je hebt er de historische documenten (van personen, zie Genealogie), je hebt er het samenwerken met meerdere mensen om informatie bij elkaar te brengen (zie Wiki). Ik bekeek er gegevens over UFO's, Abraham Lincoln, de Vietnamoorlog, de maanlandingen (met een spotlight)  en de Grondwet van de Verenigde Staten. Héél interessant allemaal.

 
Dit, of iets dergelijks, kan van groot nut zijn. Het kan gebruikt worden om gescande documenten aan het publiek te tonen, met de uitnodiging om deze bijvoorbeeld te transcriberen in die gevallen dat niet direct eigen vrijwilligers beschikbaar zijn die daartoe in staat zijn.
Het roept ook een aantal vragen op:
  • Wat ga je precies hiervan gebruiken en waarvoor? Er zal een afbakening moeten zijn van het specifieke project (of projecten) waarvoor je het gebruikt.
  • Hoe hou je orde? Jan-en-alleman kan er aan deelnemen en hoewel dit ook gunstig is omdat je meer kans hebt om de juiste deskundigheid c.q. informatie aan te boren, loop je ook meer kans op prut. In sommige gevallen kan men dat misschien niet eens zelf  beoordelen!

Maar al met al moet ik toch de eindconclusie trekken dat 'Footnote' een zeer interessante ontwikkeling is.

Geen opmerkingen: