07/02/2011

Archiefding #11 tussentijdse evaluatie archief 2.0

Geen nieuw ding dit keer maar een terugblik. Ik zal proberen dit te doen zonder te spieken, maar ik blik wel telkens wel naar de opdracht omdat daar handige tips te lezen zijn om een goed verhaal voor dit blog aan op te hangen. Aan de andere kant... Ik zal toch hier en daar terugblikken om wat links aan te leggen tussen de hier genoemde onderwerpen en mijn oorspronkelijke blogs hierover. :-D


#2 Bloggen

Heel erg leuk! Neem een onderwerp en leef je uit daarover zodat je de wereld kunt laten weten wat je ervan vindt. Of om wat nieuws door de te geven. Dat laatste lijkt me nog de meest praktische toepassing als men het op de archiefwereld betrekt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je wat nieuws te melden moet hebben en regelmatig ook! Als je slechts eens in de zoveel maanden iets nieuws te zeggen hebt zullen mensen hun interesse verliezen en je blog niet meer aanklikken. Een manier om dat probleem op te lossen is de RSS feed in die zin dat mensen zich op JOUW feed kunnen abonneren. Hoeven ze niet meer speciaal jouw site c.q. blog te bezoeken waar dan toch niet al te vaak iets veranderd.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat je eigen organisatie er volledig moet achterstaan. Je moet de bevoegdheid hebben om op die manier te communiceren en je moet ook een (eind)station zijn waar de relevante informatie langskomt.



Mwa... Handig voor privé gebruik? In de zin van dat je voor jezelf bepaalde zaken van andere sites probeert bij te houden? Het is een optie. Andersom, voor anderen die jouw feed volgen? Als extra op jouw eigen site als alternatief voor de 'links naar andere sites'? RSS blijft een heel vaag verhaal denk ik.


#6 Flickr

Lastige site om te gebruiken, tenzij men het heel vaak doet denk ik. Heel erg druk ook. Maar wanneer ik terugblik op de site op dit moment lijkt het me wat dat betreft toch mee te vallen. Het kan dienen als een alternatief voor de eigen beeldenbank, of als een aanvulling daarop. Het is in ieder geval een stuk goedkoper! Nadeel is dat men een stuk controle uit handen geeft misschien (het is een zo 'common' plek, en het oogt minder officieel.


#7 Mashups enz.

Terugblikkend hierop... Bleh... Nog steeds een prakje van kliekjes van eergisteren. Het nuttigste is wellicht nog de zaken rond bepaalde rechten. Als men Flickr of soortgelijke dienst ziet als eigen beeldenbank of verlengde daarvan, dan moet dat een belangrijke rol spelen.
De Mashups... Bijzondere effecten... Aardig voor de zwaar kunstzinnigen, maar een site moet beslist niet al te 'druk', 'geinig' of gekunsteld zijn. Tenzij het een echte kunstenmakers, eh, kunstenaarssite is. Ik denk dat dit het meest onnuttige ding is voor het archief.


#8 Youtube

Ik ben Youtube verslaafd. :-) Ik kende dit al eerder en om dit te combineren met het bloggen was een hemelse maaltijd. Men heeft hiermee, net als met Flickr, de keuze tussen een eigen, dure, oplossing (site) of een gratis platform als Youtube, met een eigen kanaal. De archiefwereld is in toenemende mate ook geïnteresseerd in meer dynamische documenten zoals filmpjes, naast de meer statische klassieke documenten (archieven) en foto's. Filmpjes bestaan gewoon en moeten ook door een archief worden verzameld, beheerd en vooral ook getoond! Platforms als Youtube vormen hierbij een nuttig platform.
Ook eigen werk? Moet ook kunnen. Sommige archieven (zoals het Roosendaalse) maken eigen fotoreportages en dat mag best aangevuld worden met bewegend beeld.
Als men verder fantaseert zou men zelfs uit kunnen komen met een eigen presentatie of videoblog, maar dat zou niet zo vaak moeten gebeuren omdat dit misschien te veel de aandacht afleid waarover het werkelijk gaat: Het eigen (audiovisueel) erfgoed.


#9 Kaarten

Interessant en nuttig, maar verschrikkelijk handig ben ik er niet in. Het is één van die dingen waar men héél diep in moet duiken en waarmee men heel veel moet oefenen om het in de vingers te krijgen.
Ik sta nog steeds achter hetgeen ik schreef in het specifieke blog destijds. Dit is voor specialisten, echte professionals die er vele uren per week aan kunnen besteden. Beslist niet voor elke medewerker.


#10 Online kantoor toepassingen

Lijkt nog in de kinderschoenen te staan, maar het staat ook op het punt om te gaan puberen.
Ook weer een kwestie van doen, maar ook van durven. Systeembeheertechnisch moet men durven het 'uit handen te geven'. Als dat vertrouwen er is en men dus in een situatie zit waarin veiligheid en authenticiteit is gewaarborgd kan dit leiden tot het verdwijnen van aangeschafte softwarepakketten op drager of via download. En nog revolutionairder (schijnbaar): het permanent op afstand plaatsen van je eigen bestanden!
Maar zoals gezegd moet men in de wereld van de (gemeentelijke)overheid natuurlijk de veiligheid en de authenticiteit waarborgen!


Conclusies tot dusver:

Een aantal dingen zijn direct nuttig en inzetbaar:

#06 Flickr
#08 Youtube
#09 Kaarten
#10 Online kantoor
Tenminste, mits men over de juiste waarborgen beschikt en over de schroom van het 'in den vreemde' plaatsen heen stapt.
Vooral bij #6 en #9 zal veel tijd en energie gestoken moeten worden wil men het echt goed en grondig beheersen, maar dat kan aan de specifieke sites liggen. #8 en #10 zijn makkelijker lijkt me, maar ook hier kan men meer mee doen mits men er zich echt in verdiept.

Het Bloggen zelf.... Als aanvulling of alternatief voor een reguliere site, meer echt niet denk ik.
RSS is een aardigheidje voor ergens in de marge.
Mashups van foto's... Dat is slechts spielerei.

23 archiefdingen is tot op heden een interessante en leerzame ervaring en bij tijd en wijle zelfs gigantisch leuk. Alleen de nummering zelf doet heel erg gekunsteld aan. Het gaat niet echt over allemaal 23 afzonderlijke archiefdingen. Er zitten vervolgen tussen en soms ook slechts een soort 'vulnummers'.
Desondanks een zeer positieve ervaring!

Geen opmerkingen: