16/05/2011

Archiefding #23 Terugblik deel 1

We hebben al eens een terugblik gehad. Dat ging toen over #1 tot en met #10. En dat bij #11.

Ik ga nu op eenzelfde manier terugblikken naar #12 tot en met #22.

#12 Tagging en social bookmarking

Tagging door Jan-en-alleman.... Heel 2.0 misschien, maar voor een serieuze ontsluiting niet geschikt, tenzij je er een goede moderator opzet die scherpe controles en redacties uitvoert.
Bookmarking... Ik sta er nu mentaal iets positiever tegenover. Als men met verschillende computers werkt en meer puur webbased bezig wil gaan zijn zonder al te veel vast te zitten aan één kastje heeft dit potentie.
Wanneer men het sociale aspect daarbij bekijkt zie je eigenlijk een grote tegenstelling met de spirit van het tagging gedeelte alwaar de ongestructureerdheid in feite hoogtij viert. Bij social bookmarking is het juist de bedoeling dat mensen dezelfde tags gebruiken. Doet men dat niet, dan verliest zo'n systeem natuurlijk zijn samenhang.


# 13 Wiki's

Op zich heel interessant. Het ken denk ik m.i. zelfs een groot deel van de klassieke site vervangen. Misschien ook als een hub van andere 2.0 systemen als Flickr en Youtube. Het moet dan wel één organisch geheel kunnen vormen met naadloze aansluitingen.
Maar dan wel natuurlijk via een systeem waarin men zich kan registreren en waarbij beoordeeld wordt wie iets kan en mag vervangen.


#14 Zandbak

Zie: # 13  Wiki's


#15 Twitter

Nog steeds vind ik 140 tekens te kort. Het zou, zoals Arjoantje opmerkte, misschien kunnen dienen als een soort verkondigingsplatform voor een echt blog.  Maar is dat dan niet dubbelop? Ik heb overigens nog steeds mijn twee Twitteraccounts naast mijn twee Bloggeraccounts.
Zou men het kunnen gebruiken als platform voor het stellen van vragen? Wellicht, maar daarvoor is misschien weer een echt forum beter.


#16 Instant messaging

Spreekt mij nog steeds niet aan. Je moet er even snel op reageren bijna als bij een telefonische communicatie, en je mist de tijd die je nodig hebt om iets genuanceerd en uitgediept te brengen.
Lekker de tijd ergens voor nemen is meer mijn ding. Pun intended.


#17 Sociale netwerken

Aha! Mijn ding blijkt dus nummer 17 te zijn! :-) Eén van mijn favoriete nummers ook nog heel toevallig.
Hier heb je iets dat echt meer fundament, substantie en stabielere interactie heeft.
En hoewel de klassieke fora steeds leger worden beschouw ik mezelf nog steeds als een Usenet Junkie.
Facebook lijkt me ook leuk, al moet ik toegeven dat ik mijn Facebook pagina soms in geen weken bezoek.


#18 Library Thing

Een toptoepassing en een goed alternatief voor een eigen boekencatalogus op je eigen site.
Er is ook een interessante site die meerdere soorten media aankan. Collection Media is veelomvattend zo lijkt het, maar de gratis versie ervan is maar 30 dagen geldig. Daarna heeft men of een creditcard of paypal nodig. Heb en vertrouw geen van beiden. Klikt men verder dan ziet men wel een Nederlandstalig formulier dat ook nog 'overschrijving' als een mogelijkheid aanbiedt! Helaas geen Ideal (dus niet ideaal), maar ik moet hier toch nog meer aandacht aan gaan besteden.


#19  Genealogie 2.0

In feite een onderafdeling van ding #17 denk ik. Fora. Sociaal netwerk. Maar dan héél gespecialiseerd.


#20 Footnote

Ik zou dit nu een soort überwiki noemen denk ik. Net zoiets als een Wiki zelf, maar dan ingewikkelder.
Voor de rest heb ik niet zoveel toe te voegen aan mijn opmerkingen in het Blog van toen.


#21 Archief 2.0 en Archief 2.0 deel 2

Het 'gespecialiseerde' broertje van Facebook. Dat manifest vind ik nog steeds erg griezelig. Volgt men zoiets letterlijk en blindelings volgt, dan zal men zichzelf vroeger of later tegenkomen.


#22 Mobiele toepassingen

Dit komt er gewoon. Daar ben ik van overtuigd. De technische specialisten moeten er gewoon rekening mee houden dat wat geproduceerd wordt, OOK geschikt moet zijn voor deze mobiele apparaten.
Intussen heb ik een abo bij mijn HTC, maar heel vlot surfen gaat niets. Die lettertjes zijn zo verschrikkelijk priegelig! Voor echt goed surfen kan ik maar beter wachten op een tablet pc, maar dan moet ik even wachten. Die HTC heb ik nog maar pas. Het is anders wel heel verleidelijk zo'n kleine computer...
Augmented reality... Ook gewoon doen als men er een leuk project bij weet. Bijvoorbeeld bij zo'n in een vorige blog genoemde stadswandeling of iets dergelijks. Eén en ander ligt natuurlijk in het verlengde van toepassingen op het gebied van ding #9  kaarten en geotagging.

Geen opmerkingen: